Äntligen en tryffelolja med den äkta tryffelns hela smakspektrum! Med äkta menar vi dels att vi använder gotländsk tryffel som är en äkta tryffel, alltså en Tuber, dels att vi bara använder tryffel för att smaksätta oljan, inga aromer alltså. Den kan användas i många av de recept på kalla eller ljumma anrättningar som redan finns på marknaden; exempelvis att ringla den på sallader, doppa bröd i den eller att göra en tryffelmajonnäs. Observera att denna äkta tryffelolja inte bör värmas över 65 °C eftersom aromen då går förlorad.
Oljan togs fram efter en kurs med Andreas Hedlund hösten 2014. Andreas berättade hur han doftat in olja till nobelmiddagen 2013. Vi hänger tryffel ovanför oljan, utan att tryffeln rör oljan, ett antal dagar så att tryffelns arom fastnar i oljan.
Ingredienser: Svensk rapsolja indoftad med gotländsk tryffel (Tuber uncinatum)
Vintern 2014 vann denna olja den regionala deltävlingen Gastronomiska Matverk 2015 på Gotland
Vinnaren en Gotländsk Tryffelolja fick av juryn omdömet:
”En unik produkt som med en helt ny teknik, överför de äkta doftämnena från den vilda, gotländska bourgognetryffeln till en balanserad olja, som står i bjärt kontrast mot de syntetiska tryffeloljor som finns marknaden idag. Oljan kan användas i matlagning och sallader men man får hantera den milda smaken med försiktighet, den är flyktig i värme. Produkten kombinerar ny teknik, innovation och marknadspotential med en gastronomisk upplevelse av högsta klass.”
Det vinnande laget bestod av: Olof Thomsson (Östergarn Tryffel) samt Britt-Louise Pettersson och Lena Bertholdsson (Tryffel of Sweden ek fören).